You are here: Home > Webáruház > Mit takar a tehergumik terhelési indexe?

Mit takar a tehergumik terhelési indexe?

tehergumiknál

A tehergumi vásárlásánál több szempontra kell figyelni. Előbb meg kell nézni, hogy az milyen szerkezettel rendelkezik és ehhez milyen légzáró réteg jár. Futófelületének mintázata nagyban befolyásolja a tapadását az úthoz, amit százalékos arányban határoznak meg. A tehergumiknál feltüntetett terhelési index egész egyszerűen a gumiabroncs maximális terhelhetőségét jelzi. Rövidítve így találkozhat vele: LI. Figyelembe kell venni, hogy a gumiabroncsok milyen keréknyomással rendelkeznek és ez alapján lehet meghatározni a terhelhetőséget. Minél kisebb a kerékben lévő nyomás, annál kisebb lesz a terhelhetőség is, így mindig figyelemmel kell kísérni, hogy mekkora a nyomás a kerékben.

Az erősített kivitelezésű gumiabroncsoknál 3-4 értékkel magasabb LI értéket kapunk. Ez a szám mindig a tehergumi oldalán jól látható helyen van feltüntetve. Ezt kilogrammban szintén feltüntették. Az extra erős oldalfallal rendelkező abroncsokhoz az XL vagy RF jelölést illesztették, amiről azonnal leolvasható, hogy nagy strapabíró képességgel rendelkeznek. Ezt követően a sebességi index értékével találkozhatunk. A legnagyobb engedélyezett sebességet jelzi, aminek rövidítése SI. Nagyobb méretezésű abroncsoknál ez az érték elérheti a 240/km-es sebességet. Ha a gumin lévő értéket 10 kilométeres sebességgel haladja meg, akkor a tehergumi terhelhetősége 3 százalékkal fog csökkenni. Mindenképp érdemes erre odafigyelni, hiszen számtalan baleset okozója ez az apró kis tényező, amit sok autótulajdonos nem tud. A gyártási idő egy másik olyan információ, ami fontos adat az autógumi vásárlásánál. Ez az érték 12 karaktert tartalmaz. Az első kettő mindig a gyártót jelöli, a következő kettő a tehergumi méretét, az utána lévő négy karakter opcionálisan van jelen, majd azt követően a gyártás éve és hete található. Tehergumi vásárlásánál a TL jelzés azt jelenti, hogy az abroncsba nincs tömlő. Ennek köszönhetően a gumi belseje elég puha lesz, hogy tömítésként szolgáljon a felnin. Éppen ezért, az ilyen típusú tehergumik sokkal gyakrabban kapnak defektet.

Print Friendly, PDF & Email

Cimkék: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg_replace() in /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-content/themes/With_Rainbows/footer.php(1) : eval()'d code:1 Stack trace: #0 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-content/themes/With_Rainbows/footer.php(1): eval() #1 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-includes/template.php(722): require_once('/home/hitelorg/...') #2 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-includes/template.php(671): load_template('/home/hitelorg/...', true) #3 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-includes/general-template.php(76): locate_template(Array, true) #4 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-content/themes/With_Rainbows/single.php(46): get_footer() #5 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-includes/template-loader.php(98): include('/home/hitelorg/...') #6 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-blog-header.php(19): require_once( in /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-content/themes/With_Rainbows/footer.php(1) : eval()'d code on line 1