Füvesítés

 

 

A fű, a gyep, a pázsit a kert ékessége, friss zöld színe az életet a nyugalmat szimbolizálja, megnyugtat, testközelbe hozza a természetet. A kertépítés egy fontos lépése a gyep, a fű kialakítása.

Ám bármennyire is könnyűnek hangzik, a füvesítés igenis komoly tapasztalatot igényel. Már az sem mindegy, hogy az évszak melyik hónapjában végezzük el.  A legideálisabb erre az április-májusi hónap, illetve ősszel a szeptemberi hónap, amennyiben még este sem hűl a levegő 5 C fok alá. A füvesítés előtt a talajt elő kell készíteni. Amennyiben nem megfelelő a talaj összetétele, akkor mindenképp legalább 10 cm vastagságban termőföldet kell teríteni a meglévő talajra, és nagyon fontos a sűrű, alapos locsolás.

Épp ezért füvesítés előtt érdemes telepíteni az automata öntözőrendszert is, ami praktikussá, látványossá és nem utolsó sorban gazdaságossá teszi az egész kert öntözését.

Mikor a kert szerkezetét előkészítettük, a növények helyét meghatároztuk, utána jöhet a füvesítés. Gyönyörű, zöld pázsitot kétféleképpen varázsolhatunk kertünkben.

  1. 1.       Vetett technológiával

Miután a gyommal szennyezett réteget eltávolítottuk, ha szükséges a talajt termőfölddel feltöltöttük, jöhet az ásás. Ez történhet kézzel vagy géppel, a helyszíntől függően.

A magágy kialakítása előtt érdemes vakondhálót fektetni, hogy a nyár folyamán a zöld pázsitot ne csúfítsák el földkupacaikkal ezek a kedves kártevők.

A magágy nem más, mint szerves anyagban gazdag humuszréteg, ami kellőképp segíti a fűmag csírázását, ezt még segítjük hosszú kioldódású starter műtrágya hozzáadásával is. A magágy hengerelése és szintezése után következik a mag vetése, amit alaposan beledolgozunk a talajba.

A minden napos többszöri öntözés meghozza az eredményét, a füvesítés élményét a természetes magvetés adja meg. A pázsitot a második nyírás után használatba is veheti a kert tulajdonosa.

  1. 2.       Gyepszőnyeg fektetése

A füvesítés látványos, gyors megoldása, ha nincs idő, türelem vagy lehetőség a fűmag vetésére, a fektetett gyepszőnyeg ideális.

Ugyan a vetett technológiánál drágább, ám az eredmény sokkal hamarabb mutatkozik. Ebben az esetben is fontos a gyepszőnyeg sűrű és egyenletes öntözése, ezért füvesítés előtt mindenképp gondolni kell az automata öntözőrendszer telepítésére ahhoz, hogy hosszú távon élvezhesse kertje szépségét.

Maga a gyepszőnyeg nem más, mint 18 hónapos egybefüggő, gyomoktól mentes pázsit földréteggel együtt.

E korszerű technológiával való füvesítés előtt is fontos a talaj előkészítése, a vakondháló fektetése, s majd csak ezután történik a készgyep fektetése. Ahhoz, hogy a gyepszőnyeg lejusson a talajig és ott egységes egészet alkosson a humusszal egy-két nyírási időt kell várni.

A füvesítés végeredményét akkor lehet fenntartani, ha megfelelően gondozzuk a kertet, a gyepet legyen az bármilyen módszerrel telepítve.

Cégünk háta mögött több száz kert füvesítése áll, így tapasztalatunk az egész nyáron át zöldellő, friss illatot árasztó kert terén verhetetlen!

Keressen bennünket bizalommal!

 

Print Friendly, PDF & Email
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg_replace() in /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-content/themes/With_Rainbows/footer.php(1) : eval()'d code:1 Stack trace: #0 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-content/themes/With_Rainbows/footer.php(1): eval() #1 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-includes/template.php(722): require_once('/home/hitelorg/...') #2 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-includes/template.php(671): load_template('/home/hitelorg/...', true) #3 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-includes/general-template.php(76): locate_template(Array, true) #4 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-content/themes/With_Rainbows/page.php(35): get_footer() #5 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-includes/template-loader.php(98): include('/home/hitelorg/...') #6 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-blog-header.php(19): require_once('/ in /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-content/themes/With_Rainbows/footer.php(1) : eval()'d code on line 1