Sziklakert

 

 

A sziklakert a kertépítés koronája. Ám a látvány nem mindig hozza el a várt élményt. Egy aprócska kertben nem biztos, hogy jól mutat, ha néhány követ egymásra rakunk, illetve néhány kő egymásra helyezésével még nem biztos, hogy sziklakertet teremtettünk.

A sziklakert ugyanis a kövek olyan térbeli elhelyezésével jön létre, amelyek közzé növényeket is ültethetünk. A sziklakert esztétikai szempontból harmonikus, hangulatos látványvilágot kell közvetítsen, ami nem merül ki a kövek rendszertelen halmazában. A rendszertelenség mögött meg kell találni a rendszert és a harmóniát.

A kertépítészet kétféle sziklakertet különböztet meg, bár ezen belül a két típuson belül számtalan formával kísérletezhetünk:

–          tájképi sziklakert

–          mértani sziklakert

A két típusú sziklakertet két féleképpen is rendezzük be, a tájképi sziklakertet például a természetben is előforduló formák alapján hozzuk létre. Így építhetünk egy természetesnek tűnő lejtőt kövekből, ha a kertünk is lejtős területen fekszik, vagy építhetünk egy hegyet formáló sziklakertet is.

A mértani sziklakert már kisebb mérnöki munkát igényel, itt a kövek formájával alakítunk szabályos mértani mintákat, ezzel szabályozhatjuk egy egyenetlen kert látványvilágát is.

A sziklakert megtervezését érdemes a kert egy olyan területére helyezni, ahol a talaj kevésbé alkalmas növények ültetésére, így a látvánnyal ellensúlyozhatjuk kertünk hiányosságait, vagy érdemes az egyenetlen helyekre tervezni, ahol akár komoly szintkülönbségeket is áthidalhatunk egy esztétikailag megkapó látvánnyal.

S, a vendégeknek véletlenül sem tűnik fel kertünk esetleges hiányossága, de a sziklakert pompásan mutat egy makulátlan, teljesen egyenes talajon megépített kertben is, hisz a kövek adta dinamika, s a kövek között virágzó növények látványa mindenért kárpótol.

A szakszerűen épített sziklakert viszonylag kevés gondozást igényel egész nyár folyamán, s rendszerint a gyomirtással sincs sok gond.

A kert nagyságától függően a sziklakerttel együtt emeli ki a növények és a fű szépségét egy kerti csobogó vagy kerti tó megléte. Mindkettő szerves része a természettel való találkozásunknak. Lehetőség szerint ne szalasszuk el ezt a hármas harmóniát: a kert, a kő és a víz ránk gyakorolt maximálisan pozitív, stressz oldó hatását.

A tökéletesen megtervezett, majd kivitelezett sziklakert építésére 25 év szakmai tapasztalatunk a garancia.

Keressen bennünket bizalommal!

Print Friendly, PDF & Email
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg_replace() in /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-content/themes/With_Rainbows/footer.php(1) : eval()'d code:1 Stack trace: #0 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-content/themes/With_Rainbows/footer.php(1): eval() #1 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-includes/template.php(722): require_once('/home/hitelorg/...') #2 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-includes/template.php(671): load_template('/home/hitelorg/...', true) #3 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-includes/general-template.php(76): locate_template(Array, true) #4 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-content/themes/With_Rainbows/page.php(35): get_footer() #5 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-includes/template-loader.php(98): include('/home/hitelorg/...') #6 /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-blog-header.php(19): require_once('/ in /home/hitelorg/public_html/xn--ntzrendszer-qfbc98j.net/wp-content/themes/With_Rainbows/footer.php(1) : eval()'d code on line 1